Fotboll - Folksporten nr. 1 

 
Men reglerna kan utvecklas!

 

   

 

 

 

Kultur

 
 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Fotboll; troligen världens mest älskade utomhusspel. Sporten skulle vara helt fulländad om det inte vore för några detaljer i regelverket. Men det är ännu en sport i utveckling, vi kan vänta oss fler förändringar. Här är ett par förslag som jag tror skulle lyfta spelet:


Antalet spelare

Dagens regler medger att varje lag får ha tio utespelare. Men nutida spelare är vältränade och följer utan vidare med i bollens rörelse över planen. Detta gör att spelet nästan som regel ser grötigt ut, vid situationer runt målet blir det rent av kaotiskt. Tag bort en spelare ur varje lag så att det totala antalet utespelare blir 18. Spelarantalet i förhållande till planens storlek är viktig för helhetsintrycket. Om spelarna blir slutkörda; tillåt fler spelarbyten!
 


Målens storlek

Dugliga målvakter får ursäkta men publiken vill faktiskt se några mål när de går på fotboll. Ett typiskt resultat i en fotbollsmatch är troligen 2-1 till något av lagen (i en bättre match). Men det vore önskvärt att genomsnittet i målstatistiken istället låg runt resultatet 3-2. Hur åstadkommer man detta? Varför inte öka målets storlek något, förslagsvis 30 cm på längden och 10 cm på höjden, målvakterna skulle slippa en del av pressen att alltid behöva vara felfria.
 


Offsideregeln

Vad är det snällaste man kan säga om offsideregeln? Det skulle väl möjligen vara att linjedomaren ser lustig ut när han springer fram och tillbaka. Nej, ta bort offsideregeln nu, spelet får ett helt annat flyt och vi slipper dessa eviga diskussioner om tveksamma fall. Inför istället en regel om att anfallare inte får gå in i straffområdet förrän bollen passerat mittlinjen. En anfallande spelare kunde annars kunna ”parkera” i straffområdet och störa målvakten.
 


Frisparkar

Ingen (utom inbitna sportfantaster) fattar var, hur och när indirekta frisparkar äger rum. Låt en frispark vara en frispark, att slås varthelst spelaren så önskar. Vid tveksamma fall, exempelvis när en spelare råkar passa till sin egen målvakt, så kan man dra ut frisparken till straffområdeslinjen. Varför krångla till reglerna utan anledning? Det är viktigt att publiken omedelbart förstår vad frisparken innebär och vilka alternativ spelaren har att tillgå.
 


Straffsparkar

En straffspark i fotboll är nästan utan undantag lika med mål, endast ett ”hjärnsläpp” från straffläggarens sida kan få denne att missa. Enligt nuvarande bestämmelser skall straffpunkten vara belägen 9 meter från mållinjen men det vore bättre om avståndet ökades till 10 meter. Målvaktens räddningsprocent skulle öka samtidigt som eventuella ”filmningar” i straffområdet blev mindre utslagsgivande: Fram för större ovisshet vid straffsparkar!
 


Blockering av boll

Det händer ibland att bollen är på väg mot sidlinjen eller kortlinjen. Försvararen vet att inkastet eller insparken infaller till det egna lagets fördel, därför blockerar spelaren medvetet bollen så att den anfallande spelaren inte kommer åt den. Det här är ett oskick och ett spelfördärv som inte gynnar spelets idé, bollen bör om möjligt hållas i spel. I uppenbara fall bör därför domaren blåsa av för maskning och tilldela en frispark åt det anfallande laget.
 


Passivt spel

Domaren kan redan idag blåsa av för maskning, när en spelare saboterar spelet eller när målvakten tar för lång tid på sig att göra utspark. Men domaren borde även under normalt spel få blåsa frispark när det ena laget såsar med bollen eller bara passar inom laget på egen planhalva. Just denna regel har införts i handboll vilket gett en vitamininjektion åt den sporten. Publiken vill se konstruktiv fotboll, domaren bör definitivt beivra passivt spel.
 


Farliga nickar

Som en ren säkerhetsåtgärd bör farliga nickar beivras. En sådan nick är när spelaren står stadigt på marken och nickar på en lång hög utspark från målvakten, det är risk för skador på lång sikt. En godkänd nick i sammanhanget är när spelaren har båda fötterna i luften vilket ger betydligt mindre belastning på huvud och nacke. Nick på hörnor kan godtagas eftersom spelare ändå oftast hoppar mot bollen. Om regeln inte finns så är den troligen här snart.
 


Utvisning vid gula kort

Närhelst ett gult kort utdelas så borde spelaren, i konsekvensens namn, även bli utvisad en viss tid. Förslagsvis kan gula kort leda till 10 minuters utvisning, detta kan motverka den spekulation i gula kort som vissa lag ibland hemfaller åt (man tar en fällning eller två för att ro hem matchen). Om utvisningar på lång sikt leder till säkrare spel så är ju det förträffligt. Utvisningar kan även tillföra dynamik till fotbollen (taktik vid över- och underläge).
 


Domartecken

Domarskrået borde utöka sitt teckenspråk betydligt, publik och även spelare måste genast förstå varför domaren har blåst av spelet. Detta är särskilt viktigt nuförtiden eftersom publikbruset ofta är överväldigande, spelarna hör ju ibland inte ens domarens visselpipa. Men framför allt är det en service och en kvalitetsförbättring att tittare och publik lever med i vad som händer i matchen. Det behövs tecken för olika händelser och för olika regelbrott.
 


Silver goal

Jag är anhängare av förlängningsvarianten Silver goal; att förlängningen fortsätter i 15 minuter även om det blir mål, och att en andra period om 15 minuter spelas klart om det står lika. Man måste även godta straffar om det står lika även efter förlängningen. Men ett komplement till straffar kunde vara en ensam spelares dribbling från mittpunkten mot en rörlig målvakt. Kanske inget drömscenario för en spelare men definitivt kul för åskådarna.

 
 

 

Tillbaka